Zbliża się 9. Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
2018-05-14 09:21:58 | WrocławW dniach 8-10 czerwca 2018 odbędzie się już 9. edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa. Na miłośników piw kraftowych czekać będzie 70 stoisk z piwem, blisko pół tysiąca różnych piw lanych i ponad osiemset piw butelkowych. Zaprezentują się zarówno browary polskie jak i zagraniczne. WFDP to jedno z największych wydarzeń w Europie dedykowanych unikalnym smakom i stylom piw produkowanym przez browary rzemieślnicze. Organizatorem imprezy jest Centrum Kultury ZAMEK.
Program Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 2018
W programie WFDP są m.in. kursy sensoryczne, prelekcje, warsztaty, pokazy i konkursy, Strefa dla Piwowarów Domowych, Strefa Turystyki Piwnej i Scena Piwno-Kulinarna, czyli miejsce spotkań osób związanych z szeroko rozumianym browarnictwem.
Piknik Kulturalny towarzyszący festiwalowi zorganizuje redakcja „Co Jest Grane 24”, dodatku kulturalnego „Gazety Wyborczej”. Będzie to trzydniowa prezentacja i promocja polskich twórców: na koncertach wystąpią artyści, którzy dziś stanowią o sile naszej muzyki, będą też spotkania z nimi i inne atrakcje dla małych i dużych gości pikniku i festiwalu.
Strefa Warsztatów Piwowarskich
Na piwowarów i to nie tylko domowych, a także na tych którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś o warzeniu piwa, tradycyjnie czekać będzie Strefa Warsztatów Piwowarskich. Zobaczymy w niej prezentację sylwetek znanych piwowarów domowych, którzy obecnie związani są z browarami rzemieślniczymi, o tajnikach piwowarstwa porozmawiamy z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i sklepów piwowarskich. Będą panele degustacyjne pod okiem specjalisty, codzienne pokazy warzenia piwa przy stoisku Twój Browar i stoisku PSPD, testy na daltonizm smakowy i otwarte wykłady. Nie zabraknie spotkań z piwowarami domowymi: w tym roku przyjedzie ich około stu. Co ciekawego przywiozą ze sobą? Przyjdź i się przekonaj.
Strefa Turystyki Piwnej
Częścią Festiwalu jest Strefa Turystyki Piwnej, czyli prezentacja ciekawych miejsc związanych z piwowarstwem, gdzie oprócz dobrego piwa znajdziemy przyrodę, przygodę i piękne widoki. W tym roku na stoiskach będą ciekawe propozycje zarówno z Polski, jak i z zagranicy: będzie można zapoznać się m.in. z ofertą Piwnego SPA czy Muzeum Piwowarstwa i dowiedzieć się czegoś na temat wycieczek szlakiem berlińskich piw kraftowych. Ponadto w planach są turystyczne atrakcje poza samą Strefą takie, jak gry organizowane przez Twierdzę Kłodzko oraz panel na scenie festiwalowej o niemieckiej turystyce piwnej.
Scena Piwno-Kulinarna
Scena Piwno-Kulinarna to miejsce spotkań piwowarów, blogerów, kucharzy, osób związanych z szeroko rozumianym browarnictwem, zarówno amatorów, jak i specjalistów. Postarają się pokazać bogatą kulturę produkcji i spożywania piwa, będą rozmowy z ciekawymi gośćmi, liczne konkursy i pokazy, a naszym przewodnikiem będzie Jakub Bartoszewicz. W programie Sceny Piwno-Kulinarnej jest m.in. piątkowy panel dyskusyjny „Kobiety w piwowarstwie rzemieślniczym w Polsce i na świecie”. Poprowadzi go Tomek Kopyra, znawca i smakosz piwa, wideobloger, piwowar domowy, sędzia międzynarodowych konkursów piwnych, twórca jednego z najbardziej popularnych kanałów na YouTube o piwach rzemieślniczych blog.kopyra.com. Na jego pytania odpowiadać będą Herlinda Heras, piwna edukatorka z Sonoma State University, Marta Jankowska (właścicielka browaru z San Diego działająca w Pink Boots Society, organizacja non-profit działającej na rzecz rozwoju i edukacji kobiet w piwowarstwie) i przedstawicielki polskiej sceny piwnej. W sobotę odbędzie się Live Beer Blogging, podczas którego Tomek Kopyra i blogerzy Simon Martin z Wielkiej Brytanii i Martin Voigt z Austrii wezmą pod lupę ciekawe pozycje z browarów uczestniczących we WFDP. Tego dnia poznamy też zwycięzców festiwalowych konkursów. W niedzielę na Scenie Piwno-Kulinarnej zaprezentuje się Dolnośląskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Wieczorami rozbrzmiewać tu będzie dobra, klubowa muzyka.
Piwo i szkło festiwalowe
Tradycją WFDP jest piwo uwarzone specjalnie na daną edycję festiwalu. Tym razem będzie to reprezentant stylu New England Sour Ale z dodatkiem kwiatów czarnego bzu. Przygotuje je Browar Nepomucen ze Szkaradowa.
Będzie także - jak na poprzednich edycjach - specjalne, pamiątkowe szkło festiwalowe opatrzone logiem WFDP. Tym razem będą to aż trzy rodzaje:
* Kielich Toscana - średnio szeroki, o pojemności 0,3l z cechą dodatkową 0,2l
* Kufel Pallone - masywny, okrągły, o pojemności 0,5 l
* Szklanka American Lager - popularny prosty i wygodny shaker, o pojemności pinty, z cechą dodatkową 0,2l
W trakcie Festiwalu działać będą także plażowa Strefa Chillout, na której o muzykę zadbają wrocławscy DJ-e oraz część gastronomiczna z foodtruckami. Na stoisku Wrocławskiego Ośrodka Pomocy Osobom Nietrzeźwym będzie można dokonać bezpłatnych badań alkomatem.
PRZED FESTIWALEM ODBĘDĄ SIĘ:
* Wycieczki z Hello Poland: Piwny Wrocław - śladami piwowarstwa
* Wiosenny Przegląd Dolnośląskich Browarów Rzemieśniczych
* Wyjątkowa kolacja z menu zwyciężczyni Master Chefa Beatą Śniechowską
Więcej na stronie: www.festiwaldobregopiwa.pl
MD/ip
fot. Grzegorz Tyszkowski/materiały prasowe