Smakosze opanują wrocławski rynek
2010-06-02 14:10:24 | WrocławPrzed nami druga edycja imprezy „Europa na widelcu”. 4 czerwca wrocławianie spotkają się na Rynku, aby spróbować potraw wszystkich państw należących do Unii Europejskiej.
Pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą, gołąbki w liściach sałaty lodowej, panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi. Tych i wielu innych potraw z 27 krajów członkowskich będzie można spróbować podczas kulinarnej imprezy „Europa na widelcu”. Wydarzenie organizowane jest w rocznicę pierwszych wolnych wyborów w powojennej Polsce. W tym roku europejskie dania przyrządzą eksperci – kucharze z wrocławskich restauracji i hoteli, firmy cateringowe, uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych, Dolnośląska Loża Kulinarna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Kuchnię polską zaserwuje nam Multifood STP – Nasze rodzime potrawy to prawdziwe bogactwo smaku – mówi Marzena Krupińska z STP – Podczas biesiady przygotujemy staropolski gulasz z chrzanem oraz kotlety drobiowe z warzywami.
Wszyscy, którzy 4 czerwca przybędą na wrocławski Rynek będą mogli skosztować przyrządzonych pyszności (3 zł. - porcja). Zebrane w ten sposób pieniądze trafią do uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu i zostaną przeznaczone na stypendia dla najzdolniejszych (podczas pierwszej edycji imprezy w 2009 r. zebrano ponad 30 tys. zł).
Degustacje potraw to nie jedyne atrakcje. Czekają nas również pokazy kulinarne znanych i lubianych kucharzy w tym Roberta Makłowicza, jarmark produktów spożywczych z krajów UE oraz oryginalny spacer aleją win i piw, podczas którego będzie można skosztować trunków np. z Litwy czy Anglii. Nietypowym wydarzeniem będzie prezentacja możliwości kuchni molekularnej. Kuchnia ta nie wykorzystuje tradycyjnych metod obróbki termicznej, jak smażenie, gotowanie czy pieczenie. Daje to możliwość odkrywania całkiem nowych smaków. Użycie azotu powoduje bowiem, że surowce uwalniają zupełnie inny bukiet smaku i zapachu.
Sorbet z alkoholu, żelki z tuńczyka czy bezy pieczone azotem – podczas imprezy czeka nas mnóstwo kulinarnych niezwykłości. „Europa na widelcu” to święto wszystkich smakoszy, obżarciuchów i głodomorów…
Menu "Europy na widelcu":
Austria
Saftgulasch mit Semmelknödel – gulasz wołowy z knedlami bułczanymi
Hollunderblüten-Pfannkuchen – czarny bez w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna
Belgia
Potage – zupa porowo-ziemniaczana podawana z bagietką
Tarte à la rhubarbe et aux fraises – tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą
Hotel Azyl
Bułgaria
Sałatka szopska – sałatka warzywna z bułgarskim serem sirenje
Kebabczeta – potrawa z mielonej wieprzowiny z cząbrem
Hotel Azyl
Cypr
Youvarlakia avgolemono – bulion z drobiu doprawiany cytryną i zaciągany żółtkiem z klopsikami
Dolnośląska Loża Kulinarna
Czechy
Vepøo-knedlo-zelo – pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą
Pastyrski syr z szynką – ser smażony z szynką w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna
Dania
Fyldt hvidkål – gołąbki w liściach sałaty lodowej
Wienerbrød – duńskie ciasteczka
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Estonia
Porgandisõrnikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi
Maksakaste – wątroba wołowa w śmietanie duszona z kwaszonymi ogórkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Finlandia
Sienipiirakka – zapiekanka mięsno-grzybowa na żytnim chlebie
Karpalojuustokakku – sernik z żurawiną
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Francja
Quiche lorraine – tarta lotaryńska podawana na dwa sposoby: z boczkiem i cebulą oraz ze szpinakiem i serem feta
Madeleine – ciastka magdalenki
Nelson Catering&Events
Grecja
Melitzanosalata – pasta bakłażanowa z pszennym podpłomykiem
Keftedes – klopsiki z mielonego mięsa doprawiane ziołami i cynamonem
Restauracja Akropolis
Hiszpania
Tortilla capuchina – omlet z ziemniakami i bułką tartą z dodatkiem czubków szparagów
Churros – hiszpańskie ciastko do kawy
Galletas de almendra – hiszpańskie ciastko migdałowe
Hotel HP Park Plaza
Holandia
Sub gum – potrawa z ryżu i mięsa drobiowego
Speculaas – herbatniki pierniczkowe
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Irlandia
Boxty bread – rodzaj placków ziemniaczanych z ziemniaków surowych zmieszanych z gotowanymi
Nelson Catering&Events
Litwa
®emaièių pupelių ir obuolių salotos – żmudzka sałatka z fasoli i jabłek
Juodos duonos ir obuolių plok¹tainis – placek z czarnego chleba i jabłek
Art Hotel
Luksemburg
Croquettes de châtaignes – krokiety z kasztanami
Nelson Catering&Events
Łotwa
Maizes zupa – zupa chlebowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Malta
Bigilla – pasta z bobu z oliwą, czosnkiem i pietruszką
Tadam mimli bil-ġobon feta – pomidory nadziewane serem feta
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Niemcy
Bierochen – pieczone pierożki z drożdżowego ciasta nadziewane mieloną wołowiną, kiszoną kapustą i ostrym żółtym serem
Heringstopf – sałatka ziemniaczano-śledziowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Polska
Staropolski gulasz z chrzanem
Kotlety drobiowe z warzywami
Multifood STP
Portugalia
Feijoada – czarna lub czerwona fasola duszona z wędzoną wołowiną i wieprzowiną
Toucinho da céu – placek migdałowy
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Rumunia
Bulz – kulki mamałygi nadziewane serem
Colivã – gotowana pszenica z rodzynkami, orzechami, migdałami i natką pietruszki
Nelson Catering&Events
Słowacja
Kapustnica – zupa z kiszonej kapusty
Bryndzové halu¹ky – kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Słowenia
Zelsevka – rolada drożdżowa nadziewana szczypiorkiem
Matev¾ – puree z ziemniaków, fasoli i korzenia pietruszki ze skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Szwecja
Laxpudding – łosoś po królewsku
Kanelbullar – drożdżowe bułeczki cynamonowe
Hotel HP Park Plaza
Węgry
Pontyhalaszle – ostra zupa z karpia
Somlói galuska – biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną
Art Hotel
Wielka Brytania
Scotch eggs – jajka na twardo w mielonym mięsie wołowym
Roast with mustard sauce – pieczeń z sosem musztardowym
Clark's pie – bułeczki nadziewane wołowiną w sosie z jarzynami
Nelson Catering&Events
Włochy
Risotto z cykorią – potrawa ze specjalnie preparowanego ryżu arborio
Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki
Unilever Foodsolutions/Restauracja Novocaina
Data: 4 czerwca (piątek)
Początek imprezy: 13:30 parada kucharzy; 15:00 degustacje
Miejsce: wrocławski Rynek
Szczegółowy harmonogram na www.smakiwroclawia.pl
ip
Fot. smakiwroclawia.pl