Opis
Tomasz Opania, Szymon Lubiński
SMAK ARTYSTY
performans kulinarny
promocja książki „Zaraza ziemniaczana / Historia sztuki w pomidorach”
28.03.2023 godz. 17:00
Zapraszamy wszystkich entuzjastów sztuki i smaków kulinarnych, a szczególnie uczestników projektu „Historia sztuki w pomidorach”! Upłynęło sporo czasu, ale nareszcie jest -!!!- książka o wystawie Tomka Opani „Zaraza ziemniaczana” oraz o jego projekcie ogrodowym na podwórku przy Galerii Entropia (2021), w którym wzięło udział kilkadziesiąt osób - artystek i artystów oraz krytyczek i krytyków i sztuki. Promocja publikacji będzie połączona z pokazem obszernej dokumentacji foto i wideo oraz z performansem kulinarnym pt. „Smak artysty”. W roli szefa kuchni wystąpi Szymon Lubiński z legendarnej grupy LUXUS, a w roli pomocy kuchennej sam autor, który z plonów kolektywnego ogródka przygotował przetwory. W Entropii zapowiada się wieczór pełen smaków i uczta nie tylko dla podniebienia!
Referencje / archiwum
„Historia sztuki w pomidorach”
projekt grupowy towarzyszący wystawie „Zaraza ziemniaczana”
instalacja ogrodowa na podwórku
Galeria Entropia 30.06 – 15.10.2021
https://entropia.art.pl/view_news.php?id=638&arc=1&year=2021
uczestnicy: Grażyna Albrzykowska-Jaskierska, Bettina Bereś, Michał Bieniek, Jolanta Ciesielska, Agnieszka Chojnacka i Jacek Zachodny, Hubert Czerepok, Karolina Freino, Julita Gielzak, Pablo Ramirez Gonzales, Konrad Góra, Magda Grzybowska i Katarzyna Proniewska-Mazurek, Jarosław Hulbój, Elżbieta Jabłońska, Jacek Jankowski Ponton, Bożena Grzyb-Jarodzka, Paweł Jarodzki, Alicja Jodko i Mariusz Jodko, Małgorzata Kazimierczak, Monika Konieczna, Jerzy Kosałka, Andrzej Kostołowski, Anna Markowska, Barbara Maroń, Anna Mituś, Tomasz Opania, Marek Puchała, Irmina Rusicka, Marek Sienkiewicz, Karolina Szymanowska, Krzysztof Wałaszek, Aleksandra Wałaszek i Sam Stevens, Ewa Zarzycka oraz Artystka/Artysta Anonimowy/a/
Tomasz Opania „ZARAZA ZIEMNIACZANA”
wystawa | działania
Galeria Entropia 30.06–28.07.2021
kuratorka: Alicja Jodko
https://entropia.art.pl/view_news.php?id=637&arc=1&year=2021
książka: Tomasz Opania „Zaraza ziemniaczana / Potato Blight”
teksty: Alicja Jodko, Andrzej Kostołowski, Anna Markowska, Tomasz Opania oraz autorzy biorący udział w projekcie „Historia sztuki w pomidorach”
tłumaczenie: Anna Molik, Mirosław Rusek
redakcja: Tomasz Opania
korekta: Aleksandra Zoń
opracowanie graficzne: Artur Skowroński
Wydawca: Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusz Gepperta we Wrocławiu
Współwydawca: Galeria Entropia
144 strony, nakład: 150 egz.