To był Cejlon
2008-11-13 10:22:34 | WrocławNa kolejnym spotkaniu w ramach cyklu "Kultury świata" poznamy bliżej drugą co do wielkości wyspę Oceanu Indyjskiego - Cejlonu, czyli dzisiejszej Sri Lanki.
Tradycją zamkowych spotkań z kulturami świata w Centrum Kultury "zamek" są pokazy slajdów. Nie inaczej będzie tym razem - zdjęcia wyspy zaprezentuje podróżnik-fotograf Mirosław Mizera. Będziemy mogli również obejrzeć film dokumentalny Włodzimierza Borowika „Obrazy z Cejlonu”. Nagranie pochodzi z czasów, kiedy mówiąc „Cejlon” miano na myśli nie tylko wyspę, ale i kraj, bowiem do 1972 roku była to oficjalna nazwa dzisiejszej Sri Lanki. Zestawienie współczesnych zdjęć Mirosława Mizery z dokumentem Borowika sprzed 45 lat, daje okazję do przyjrzenia się zmianom jakie zaszły na wyspie na przestrzeni kilku dziesięcioleci.
Ponadto w trakcie spotkania odbędzie się degustacja jednych z najlepszych herbat na świecie. Najlepsze cejlońskie herbaty rosną na wysokości ponad 1200 metrów, a w Sri Lance uprawia się je w 6 rejonach. Na imprezie będzie można skosztować m.in.herbat Kenilworth i Nuwara Eliya.Degustacja nie ograniczy się tylko do napojów, na spotkaniu będzie można również spróbować tradycyjnej potrawy – Kiribath: jest to danie na bazie ryżu, w wielu domach podawane na śniadanie w pierwszy dzień miesiąca,ważne też w celebracji święta Sinhala and Tamil New Year.
To był Cejlon
17 listopada, poniedziałek, godz. 18:00
Centrum Kultury "ZAMEK", pl. Świętojański 1
Wstęp wolny.
Tradycją zamkowych spotkań z kulturami świata w Centrum Kultury "zamek" są pokazy slajdów. Nie inaczej będzie tym razem - zdjęcia wyspy zaprezentuje podróżnik-fotograf Mirosław Mizera. Będziemy mogli również obejrzeć film dokumentalny Włodzimierza Borowika „Obrazy z Cejlonu”. Nagranie pochodzi z czasów, kiedy mówiąc „Cejlon” miano na myśli nie tylko wyspę, ale i kraj, bowiem do 1972 roku była to oficjalna nazwa dzisiejszej Sri Lanki. Zestawienie współczesnych zdjęć Mirosława Mizery z dokumentem Borowika sprzed 45 lat, daje okazję do przyjrzenia się zmianom jakie zaszły na wyspie na przestrzeni kilku dziesięcioleci.
Ponadto w trakcie spotkania odbędzie się degustacja jednych z najlepszych herbat na świecie. Najlepsze cejlońskie herbaty rosną na wysokości ponad 1200 metrów, a w Sri Lance uprawia się je w 6 rejonach. Na imprezie będzie można skosztować m.in.herbat Kenilworth i Nuwara Eliya.Degustacja nie ograniczy się tylko do napojów, na spotkaniu będzie można również spróbować tradycyjnej potrawy – Kiribath: jest to danie na bazie ryżu, w wielu domach podawane na śniadanie w pierwszy dzień miesiąca,ważne też w celebracji święta Sinhala and Tamil New Year.
To był Cejlon
17 listopada, poniedziałek, godz. 18:00
Centrum Kultury "ZAMEK", pl. Świętojański 1
Wstęp wolny.
JJ/informacja prasowa
Słowa kluczowe: Cejlon, Sri Lanka, Ocean Indyjski, herbata, spotkanie z kulturą, Centrum Kultury Zamek