Opis
Multikino w Pasażu Grunwaldzkim zaprasza na kolejny film w ramach cyklu „Europa, Europa. Panorama kina europejskiego”. Tym razem, 9 marca, przygotowaliśmy dla Państwa niezwykłą ucztę filmową, pokażemy jak wygląda wojna od kuchni w filmie „Kucharze historii”.
„Kucharze historii”
reżyseria: Péter Kerekes
produkcja: Słowacja/Czechy/Austria 2009
Bohaterami filmu „Kucharze historii” są wojskowi kucharze - dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo jak mówi jedna z bohaterek filmu „Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle”. Również największe konflikty międzynarodowe XX wieku - II wojna światowa, wojna w Algierii 1954-1962, rewolucja węgierska 1956 roku, najazd na Czechosłowację w 1968 roku, wojna na Bałkanach w latach 1991-1995 - nie mogły obyć się bez udziału kucharzy, którzy czuwali na swoim posterunku przy garkuchniach. Szefowie kuchni polowych w surrealistycznym stylu zaprezentują nam m.in. jak przyrządzić paprykarz dla 74 tysięcy serbskich żołnierzy, coq au vin dla 500 tysięcy francuskich żołnierzy w Algierii, marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji oraz... zatruty chleb dla oficerów SS. Z każdą sceną przygotowywanie jedzenia staje się coraz bardziej wyraźną metaforą walki. A określenie „mięso armatnie” zaczyna wydawać się coraz mniej przypadkowe...
Pokazy: godz. 10:00 (tylko na zamówienie grup), 14:30 i 19:00