Festiwal piwa 2012 we Wrocławiu
2012-04-26 11:21:04 | WrocławPiwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowym. Posiada swoich koneserów w każdym zakątku świata. O historii, sposobach warzenia, kulturze picia i rodzajach, można mówić w nieskończoność. Po raz kolejny Centrum Kultury Zamek oraz Centrum Piwowarstwa zapraszają smakoszy złotego trunku na trzydniowoą ucztę w jego towarzystwie.
III Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa oraz IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie odbędą się w dniach 11-13 maja w Centrum Kultury Zamek. Na terenie Parku Leśnickiego przez trzy dni będzie czekało wiele atrakcji przeznaczonych specjalnie dla smakoszy piwa.
Organizatorzy zapewnili ofertę ponad 200 rodzajów piw, wykłady dla piwowarów, pokazy warzenia piwa, konkursy oraz spotkania w zamkowych podziemiach. Na spragnionych szczegółowych informacji na temat danego gatunku będą czekać wolontariusze opowiadajacy o wszystkich tajnikach poszczegółnych trunków.
- Wszystkie piwa dostępne na festiwalu pochodzą z małych regionalnych browarów. To w lokalnych browarach wytwarzane są najlepsze gatunki piw, które chcemy zaprezentować uczestnikom festiwalu - mówi Elżbieta Lenczyk z Centrum Kultury Zamek.
W każdy dzień festiwalu na przybyłych będzie czekało wiele atrakcji. W piątkowe popołudnie odbędzie się wernisaż "Nietypowe otwieracze do butelek". Kolekcjonerka Joanna Traczyńska zaprezentuje ponad 300 narzędzi do otwierania piwa. - W sobotę główny akcent kładziemy na piwa pszeniczne. Nie jest ono jeszcze doceniane, jednak mamy nadzieję, że już niedługo miłośnicy piwa, przekonają się do jego szlachetnego smaku – mówią organizatorzy. Niedziela dedykowana jest piwom czeskim. Przez cały dzień uczestnicy będą poznawać kulturę Czech poprzez zapoznanie z ofertą turystyczną, występy lokalnych zespołów muzycznych, degustację przysmaków kulinarnych i niezliczoną ilość czeskich piw. Uświetnieniem tego dnia, będzie projekcja filmu" Postrzyżyny"J.Menzla.
Czym byłaby uczta piwna bez przekąsek? Tym razem organizatorzy będą zrywać ze stereotypem, że najlepszym dodatkiem do małego jasnego jest tłusta kiełbasa, chipsy i orzeszki. Zaprezentują najlepsze gatunki serów pasujące do danego rodzaju piwa oraz przekąski podawane w innych krajach. Skosztowac będzie można między innymi suszonych rybek, kalmarów czy wołowiny. Dla zwolenników tradycyjnych przysmaków również znajdzie się coś na ząb.
Na warsztatach kulinarnych będzie można nauczyć się wielu różnorodnych potraw z dodatkiem piwa. Dzięki temu, już na najbliższym przyjęciu będziemy mogli zachwycić znajomych nowymi umiejętnościami.
Dla domowych piwowarów oraz wszystkich, którzy chcieliby zapoznać się z tajnikami warzenia złotego trunku, zorganizowane będą IX Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie. Wykłady specjalistyczne poświęcone tematyce drożdży
piwowarskich oraz sposobach wystrzegania się zakażeń piwa. W ramach warsztatów uczestnicy festiwalu zobaczą proces warzenia piwa domowym sposobem. Domowi piwowarzy wystąpią w VII Konkursie Piw Domowych w dwóch kategoriach: Pilzner czeski i Weizenbock.
Piwo z kufla smakuje lepiej. Aby dogłębniej poznać smak degustowanego piwa oraz zaopatrywać się u sprzedawców w różnorodne próbki, zostały przygotowane specjalne szklanki i kufle degustacyjne, które uczestnicy będą mogli kupić na oddzielnych stoiskach. Dzięki temu goście festiwalu spróbują więcej różnych piw, bez przysłowiowego "szumu w głowie".
Organizatorzy nie zapomnieli również o rodzicach, którzy przyjadą na festiwal ze swoimi pociechami. Zostanie wydzielona specjalna strefa dla najmłodszych, w której rodzic bez obawy będzie mógł zostawić swoje dziecko.
Fani złocistego trunku na piwny festiwa będą mogli dojechać komunikacją miejską. Z Pilczyc do Leśnicy wyruszą dwa dodatkowe tramwaje linii 10 i 20 (będą kursować co 7 minut). Do Zamku można też dojechać autobusami 409, 403 oraz pociągiem z Dworca Centralnego.
Szczegółowy program imprezy dostępny na stronieowej:
www.festiwaldobregopiwa.pl
www.zamekwroclaw.pl
Teresa Chudecka
(teresa.chudecka@dlastudenta.pl)