Jak przyrządzić szpinak?
2015-06-30 12:58:06 | WrocławW 1929 roku z Elzi Crisler Segar wymyślił postać Popeya, który po zjedzeniu zielonych listków zyskiwał nadludzką siłę. Nikt jeszcze nie miał pojęcia, że szponak oprócz doskonałego smaku posiada właściwości antynowotworowe. Przedstawiamy wam trzy propozycje przyrządzenia szpinaku, które idealnie sprawdzą się podczas romantycznej kolacji we dwoje lub spotkania z przyjaciółmi.
1. Gourmet w najprostszym wydaniu
Czas przygotowania: około 2,5 h
Stopień trudności: łatwe
Ilość osób: 4
Gourmet, to słowo z angielskiego oznaczające smakosza lub coś wyjątkowo smakowitego lub wyśmienitego. Sama filozofia tworzenia dań gourmet polega na sięganiu do lokalnych i sezonowych składników, dbaniu o wygląd dania i eksperymentowaniu. Jeżeli chcesz zaskoczyć znajomych i bliskich prostym, ale efektownym daniem składającym się z sezonowych składników, to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Usmażone żółtko po rozcięciu powoli rozlewa się po szpinaku zaskakując wszystkich swoją konsystencją i smakiem, a słonecznik wprowadza ciekawy aromat i urozmaica smak. Samo żółtko idealnie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju zup i kremów.
Składniki:
- 0,5 kg liści szpinaku
- 4 żółtka
- bułka tarta
- 1 łyżka oliwy
- nasiona słonecznika
- sól
- olej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Przygotuj szklanki i wsyp do nich bułkę tartą, następnie oddziel żółtka od białek i delikatnie włóż każde żółtko do osobnej szklanki i dokładnie przysyp je bułką tartą. Tak przygotowane żółtka włóż na dwie godziny do lodówki.
2. Na rozgrzanej i suchej patelni upraż słonecznik i przesyp do miseczki.
3. Umyj, obierz i oczyść szpinak, usuń łodygę i pokrój liście w paski. Pamiętaj by go dokładnie
osuszyć, bo w przeciwnym razie po wrzuceniu na gorącą oliwę możesz się poparzyć.
4. Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę i wrzuć szpinak. Pozwól mu lekko się podgotować, dodaj cytrynę i sól.
5. Po dwóch godzinach w lodówce wyciągnij żółtko z lodówki i delikatnie ze szklanki. Rozgrzej mocno olej i upewnij się, że gdy wrzucisz do niego żółtko, to zostanie ono całkowicie przykryte. Smaż przez 30 sekund.
6. Ułóż na talerzu szpinak a na nim żółtko. Całość posyp uprażonymi wcześniej ziarnami słonecznika.
2. Smoothie ze szpinakiem
Smoothie to pyszny orzeźwiający napój na bazie owoców i warzyw. Sięgając po niego oprócz zapewnienia organizmowi 1 z 5 codziennych porcji warzyw i owoców zyskujesz również odżywione włosy i mocne paznokcie. Jest to idealna propozycja na porcję witamin przed całonocną imprezą lub szybkie i pożywne śniadanie przed wyjściem na uczelnię. Wystarczy że do blendera wrzucisz dwie garście umytego szpinaku, banana, garść truskawek i zalejesz połową szklanki soku pomarańczowego.
3.Wstążki z sosem szpinakowym, serem feta i kurczakiem
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Ilość osób: 2
Makaron to bardzo prosta i szybka propozycja dla wszystkich, którym zależy na szybkim, zdrowym i pożywnym posiłku. Idealnie ugotowane wstążki nazywane są „al dente” i stawiają zębom lekki opór podczas gryzienia. Gotując wodę na makaron pamiętajmy, by ją lekko posolić, dzięki czemu makaron będzie miał ciekawszy smak.
Składniki:
-250 gramów makaronu wstążki (można również wybrać ten w gniazdkach, wtedy należy wrzucić 6 gniazdek)
-4 ząbki czosnku
-1 mała cebula
-1 łyżka śmietany
-1 kostka sera feta
-1 mała pierś z kurczaka
-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
-łyżka oliwy
-250 gramów szpinaku
Sposób przygotowania:
1. Nastaw wodę na makaron.
2. Pokrój w kostkę i podsmaż cebulę.
3. Dokładnie umyj i osusz szpinak. Na rozgrzaną patelnię z cebulą wrzuć liście i poczekaj aż się staną miękkie.
4. Do szpinaku dodaj posiekany czosnek i energicznie wymieszaj.
5. Pokrój w kostkę kurczaka i posyp go przyprawą do gyrosa.
6. Po zagotowaniu wody wrzuć do garnka i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszaj co jakiś czas
7. Dodaj do szpinaku łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser feta
8. Ugotowany makaron przecedź i wymieszaj ze szpinakiem i kurczakiem.
Lidia Zawistowska