Vapiano - jedyna taka restauracja we Wrocławiu
2009-05-18 13:03:41 | WrocławWłoskie dania przygotowywane w kilka minut, pasta, makarony i ciasta do pizzy własnej roboty na podstawie receptur skomponowanych przez weneckich mistrzów sztuki kulinarnej. To wszystko możemy znaleźć w nowej restauracji - Vapiano.
Wyjątkowy charakter Vapiano to przede wszystkim „front cooking". Wyszkolony kucharz na oczach gości w ciągu kilku minut przygotuje wybraną potrawę. Nieco dłużej, bo ok. 8 minut, zajmuje upieczenie pizzy. Goście, którzy nie chcą czekać przy stanowisku kucharza, otrzymują pager sygnalizujący, gdy pizza jest gotowa do odbioru. Rachunek, po odczytaniu zamówienia z karty, jest regulowany przy wyjściu.
W restauracji serwowane są zarówno proste dania kuchni włoskiej, jak spaghetti bolognese, pizza margherita, klasyczne tiramisu, jak i te bardziej wyszukane, jak tacchino piccante (pasta z kurczakiem, papryką, pak choi z sosem chili-pomarańczowym), Pizza crudo (z szynką parmeńską i oryginalnym parmezanem) oraz deser Crema di fragola (świeże truskawki zatopione w delikatnym serku mascarpone). W Vapiano można też delektować się smakiem oryginalnej włoskiej kawy lub napić lampki Prosecco. Takie menu z pewnością zadowoli wszystkich fanów włoskiej kuchni.
Vapiano podzielone jest na część restauracyjną ze stolikami i barową, z czerwonymi kanapami, wygodnymi skórzanymi fotelami i niskimi czerwonymi stolikami. Jest też lounge - część wypoczynkowa z miękkimi kanapami. Obok baru wydzielona została specjalna strefa dla palaczy.
Całość dopełnia przyjemy śródziemnomorski wystój z drzewkami oliwnymi, ogrodami świeżych ziół i nowoczesnym włoskim designem.
Vapiano znajduje się naprzeciwko Galerii Dominikańskiej przy ul. Krawieckiej 3a. Ceny standardowych dań głównych kształtują się w granicach 8-29 zł.
ip