Food Think Thank podczas WRO 2015 Résumé
2015-07-07 11:34:42 | WrocławJuż 17 lipca odbędzie się wernisaż najważniejszych i najciekawszych obiektów tegorocznego Benniale. Zostanie on połączony z piknikiem sąsiedzkim „Widok na widok”, podczas którego kolektyw Food Think Thank przygotuje różnego rodzaju potrawy.
Jedną z prac podczas tegorocznego Benniale był „Kwartet na pomidory” Maciej Markowskiego. Była to samogenerująca się instalacja roślinno-brzmieniowa, na którą wpływało naświetlenie, wilgotność a także stadium rozwoju roślin. Muzyka tworzona przez rośliny opiera się na dźwiękach gitar, cytry koncertowej oraz fortepianu.
Między innymi właśnie z pomidorów tworzących prezentowaną podczas Biennale w Centrum Sztuki WRO instalację Macieja Markowskiego zostaną przygotowane różnorodne przetwory przez kolektyw Food Think Tank według koncepcji Tomasza Hartmana.
Tomasz Hatrman jest założycielem kolektywu i szefem kuchni w Szajnochy 11, który w plebiscycie Wrocławia został uznany jednym z 30 najbardziej kreatywnych postaci w mieście. Sama grupa składa się z szefów kuchni, cukierników, naukowców, studentów, artystów, rzemieślników, ceramików, szklarzy, muzyków, filmowców, performerów, barmanów, baristów, rolników, copywriterów, informatyków i elektroników, którzy łączą swoje możliwości, umiejętności i wiedzę.
Dania, które tworzą są wyjątkowe z wielu powodów. Jednym z nich jest chęć nieustannego eksperymentowania i odkrywania nowych smaków. Posiłek przestaje być tylko polem zaspokojenia podstawowych potrzeb a staje się podróżą, podczas której za pomocą wszystkich zmysłów odkrywamy coś nowego.
Podczas ostatniego projektu „Ziemia i woda”, mającego swój finał 22 kwietnia, na cztery godziny otworzyli restaurację w ziemiance. Wydali kolację dla 36. osób, na której zaserwowali menu składające się z efektów pracy. Samo menu zawierało takie dania jak stuletnie jajo, kawior ze ślimaka, bubble tea z żabiego skrzeku. Z pewnością z ich pomysłowością nie można nudzić się w kuchni. Kolektyw do tej pory zrealizował 4 projekty, z których każdy stanowił coraz większe wyzwanie.
Od 30 czerwca do 14 października 2015 roku Food Think Tank będzie pracować nad swoim piątym projektem edukacyjnym 'Las – Instalacja', który można wspierać wpłacając pieniądze poprzez portal crowfundingowy.
Więcej informacji o kolektywie znajduje się na stronie www.foodthinktank.pl i facebooku grupy: https://www.facebook.com/foodthinktank.
Wystawa Wystawa WRO 2015 Résumé. Piknik - Widok na Widok
Skwer przed Centrum Sztuki WRO Widok 7
17 lipca g. 18:00
Wstęp wolny