Inna
Zlot food truck'ów i restauracji Dzika Uczta Orientalna

Zlot food truck'ów i restauracji Dzika Uczta Orientalna

  • 2020-06-27, do 2020-06-28
  • wstęp wolny
  • przed halą Zajezdni Dąbie – CK Czasoprzestrzeń, Wrocław

Opis

Streatfood od lat cieszy się ogromną popularnością – szczególnie w stolicy Dolnego Śląska. Wrocław uwielbia dobrze zjeść i ceni sobie kuchnie z różnych zakątków świata. Wspaniały zapach, który wpłynie na nasze zmysły, smaki, które dopieszczą nasze podniebienie i ciekawe, nietypowe dania. Warzywa przygotowane w woku, orientalne przyprawy, ryż, owoce…  To wszystko pojawi się już 27 i 28 czerwca (w godz. 11-18) przed halą Zajezdni Dąbie – CK Czasoprzestrzeń. Dzika Uczta to jedno z wydarzeń festiwalu odbywającego się pod hasłem #Kupuj Świadomie, w którym udział weźmie 120 wystawców.


Czym charakteryzuje się kuchnia orientalna?

Kuchnia ta bardzo różni się od naszej rodzimej, polskiej. Dominują w niej aromatyczne przyprawy, owoce, ryż, ryby. Smaki orientalne pochodzą przede wszystkim z rejonów Azji. Wśród nich odnajdziemy potrawy z takich krajów, jak: Japonia, Chiny, Indie, Tajwan, Nepal, Turcja czy Wietnam. Orientalne przysmaki opierają się w szczególności na warzywach, które są nieodłącznym elementem wielu dań. Kuchnia azjatycka stawia nie tylko na jakość produktów, ale także na szybkość przygotowania. Krótki czas przygotowania posiłku to na pewno wyjątkowa zaleta.

 

Baby corn, bok choy…

Brzmi dziwnie? Pierwsze to malutkie kukurydze, a drugie to kapusta chińska. Kuchnia orientalna uwielbia pyszne, aromatyczne i bardzo smaczne dodatki. Często możemy znaleźć grzyby, strąki grochu, bakłażany, kiełki fasoli, pędy bambusa, czy korzenie lotosu. Dla poczatkujących smakoszy tej kuchni, mogą to być ciekawe i bardzo apetyczne dodatki do potraw. Koniecznie musisz je spróbować!

 

 

„Gotowanie bez przypraw to jak malowanie bez używania kolorów”

Trudno się z tym chińskim przysłowiem nie zgodzić. Przyprawy dają niezwykły aromat i oczarowują swoją intensywnością nasze kubki smakowe. Cynamon, nasiona kopru włoskiego, czosnek, anyż, imbir, chilli, kolendra oraz wiele innych cenionych przypraw na całym świecie. Kuchnia orientalna  zachwyca możliwością wykorzystywania w jednej potrawie wielu przypraw, które są eksplozją smaków i wspaniale się uzupełniają. 

 

Ulubione orientalne dania Polaków

Mamy swoje ulubione orientalne dania. Od lat królują one w różnych restauracjach i są nieodłącznym elementem, który pojawia się w propozycjach food trucków. Nie zabraknie ich podczas Dzikiej Uczty. Wśród smakołyków warto wymienić sushi, które stało się elitarną i już kultową potrawą. Polacy uwielbiają też smak wietnamskiego kurczaka w pięciu smakach (słony, gorzki, słodki, kwaśny i ostry). W naszych domach też coraz częściej pojawiają się różnego rodzaju dodatki takie jak ser tofu, czy sos sojowy.

Dania kuchni japońskiej, indyjskiej, tajskiej, chińskiej, koreańskiej to tylko część menu. Właściciele food truck'ów i restauratorzy szykują smakowite atrakcje i specjalne festiwalowe menu. Po pysznym jedzeniu popijemy... np. egzotyczną herbatą, napitkiem z wysp kanaryjskich, wykwintnym winem lub złotym napojem bogów.

 

To co? Widzimy się na pysznej Dzikiej Uczcie?

 

Dołącz do wydarzenia!

www.facebook.com/events/520401355184355

www.dzikauczta.pl

 

Kiedy?
27-28 czerwca 2020 w godz. 11:00-18:00

Gdzie?
Zajezdnia Dąbie - Czasoprzestrzeń

Wrocław, ul. Tramwajowa 1-3

Polecamy
Premiery filmowe
Zapowiedzi filmowe
O nich się mówi