Są smaki warte każdych pieniędzy. 10 lutego zapraszamy do podróży po najbardziej wykwintnych restauracjach świata w ramach cyklu Films for Food we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty. Za sprawą filmu „Uczta” poznamy środowisko foodies – wpływowych osób w biznesie kulinarnym. Jednym z naszych gości będzie Mikołaj Makłowicz – sommelier i znawca dobrej kuchni, który pracował w prestiżowych restauracjach m.in. w Ekwadorze, Hiszpanii czy Niemczech.
„Uczta”
W filmie poznajemy grupę smakoszy – blogerów kulinarnych, którzy przemierzają świat w poszukiwaniu luksusowych lokali. „Uczta” to także portret ekstremalnej klasy wyższej zglobalizowanego społeczeństwa – jak zaznaczają Thomas Jackson, Charlotte Landelius i Henrik Stockare – twórcy filmu. Wspólnie opowiadają o ludziach, których nie powstrzymują żadne ekonomiczne granice; bez wahania wsiadają w prywatny samolot, żeby na drugiej półkuli zjeść posiłek złożony np. z lokalnych organicznych warzyw. Wśród bohaterów znaleźli się jedni z najbardziej wpływowych przedstawicieli foodies: Luxeat / Aiste Miseviciute – była supermodelka, Chudy Bib / Perm Paitayawat – dziedzic fortuny firmy złotniczej spod Bangkoku, Andy Hayler – dawny programista, twórca innowacyjnego oprogramowania dla firmy Shell, Steven Plotnicki – niegdyś wpływowa persona w wydawnictwie płytowym (współautor sukcesu m.in. RUN DMC) i Katie Keiko – wschodząca gwiazda świata foodies.
Gość: Mikołaj Makłowicz
Po seansie w spotkaniu z widzami weźmie udział m.in. Mikołaj Makłowicz (rocznik 1992), absolwent Swiss Hospitality Management School, członek gildii sommelierskich (Court of Master Sommelier, WSET). Krakowianin. Wspólnie z ojcem, Robertem Makłowiczem, prowadzi firmę zaopatrującą restauracje w wino. Niebawem w Krakowie otworzy swój pierwszy bar. Spotkanie poprowadzi Agnieszka Szydziak, redaktora Have a Bite Wrocław – partnera wydarzenia.