Dania główne - Kulinaria

Włoska kuchnia. Po tym ją poznasz!

2019-05-29 14:31:09 | Wrocław

Obok kuchni francuskiej to właśnie włoskie przysmaki są najpopularniejsze. Co ciekawe, zyskały miliony fanów nie tylko w Europie, ale również poza jej granicami. Nic dziwnego. Tamtejsza kuchnia jest świeża, pełna ziół, niezwykłych aromatów, doskonałych połączeń. Niestety, im modniejsze są takie dania, tym więcej pseudokucharzy chce je podrobić. Jak nie dać się nabrać i mieć pewność, że to, co jemy to oryginalny włoski przepis? Podpowiadamy!

test pizzyTest 1 – ciasto

Jest kilka cech, które szybko i skutecznie pozwolą nam odróżnić włoskie znakomitości od lichych podróbek. Czymś, na co zawsze powinniśmy zwracać uwagę, jest jakość składników, których twórca użył do ugotowania naszego obiadu lub kolacji. W zależności od tego, czy jemy pizzę, czy rozkoszujemy się makaronem, czy może zajadamy tiramisu, powinniśmy przeanalizować różne rzeczy.

W pizzy podstawą jest ciasto. Jeśli jest za grube, ciągnie się lub ma w środku zakalec, najpewniej ktoś próbuje nas wpędzić w maliny. Żaden pizzaiolo nie dopuści do tego, by wykonany przez niego placek był wadliwy. Oczywiście – zdarzają się wypadki, gorsze dni w pracy. Ale ciasto podobne do piekarnianej bułki na pewno nie jest dziełem prawdziwego mistrza. Spod jego ręki nie wyjdą też zbyt mokre, ciężkie wypieki z zakalcem. Wystrzegajmy się lokali, w których spotkała nas taka wątpliwa przyjemność.

Dobrej pizzy trzeba szukać tam, gdzie przesiadują ludzie, gdzie widać prawdziwą, włoską atmosferę. Pizza we Wrocławiu ma szansę być tak samo smaczna, jak ta rodem z rzymskich knajpek. Jeśli szukamy pizzerii we Wrocławiu, spróbujmy menu lokalu sieci Dominium.

Test 2 – makaron

Żaden oryginalny i dbający o receptury lokal nie pozwoli na to, by jego goście jedli rozgotowany makaron. To jedna z podstawowych zasad włoskiej kuchni. Makaron musi być al dente, czyli – krótko mówiąc – nieco niedogotowany. Ten charakterystyczny element tradycyjnych potraw to jedna ze wskazówek dla laików. Jeśli chcemy posmakować czegoś, co faktycznie przybyło ze słonecznej Italii, to wystrzegajmy się miejsc serwujących rozmiękczoną mamałygę. Każda kluska powinna stawiać delikatny opór, który na pewno poczujemy pod zębami.

Test 3 – dodatki

Włoskich dodatków i przypraw nie sposób pomylić z żadnymi innymi. Prawdziwa oliwa, puszysta mozzarella, która rwie się w dłoniach i słodkie, soczyste, pachnące pomidory. A do tego aromatyczne przyprawy – bazylia, oregano czy estragon, które każdemu daniu dodadzą charakteru. Oto smaki, których powinniśmy szukać i które w mgnieniu oka przeniosą nas tam, gdzie słońce codziennie rozświetla niebo. Południe Europy to region, w którym czas płynie wolniej. Nic dziwnego – przy wszystkich tych zachwycających aromatach po prostu nie ma szans na to, by spieszyć się z jedzeniem. Każdy kęs to prawdziwa uczta. I to właśnie charakteryzuje dobre lokale. Dobra pizzeria we Wrocławiu czy Gdyni to ta, w której zatrzymuje się czas, a zapachy kuszą i skłaniają do kosztowania kolejnych smakowitości, jak w pizerii Dominium.

Artykuł Partnera

fot. unsplash.com/miguel-andrade-1282757

Słowa kluczowe: cechy, składniki, rodzaje, ciasto
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

grill na majÃłwkę
Tanie lato na bogato - jak Polacy grillują podczas majówki?

Kaufland przygotował specjalną ofertę prezentowaną w ramach najnowszej letniej kampanii reklamowej.

Letni obiad jak u babci
Letni obiad jak u babci!

Nie ma nic złego w kosztowaniu dań egzotycznych kuchni, lecz nie można zapominać, że kulinarne skarby są również ukryte w naszej polskiej tradycji.

Polecamy
Szakszuka - przepis
Szakszuka - przepis

Szakszuka to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i zapachem.

pizza
3 ulubione sieci pizzerii polaków - znasz je wszystkie? Wrocław

Popularnością cieszą się pizzerie sieciowe, głównie dzięki spójności menu i smaku w każdym lokalu pod tym samym szyldem.

Polecamy
Ostatnio dodane
Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

grill na majÃłwkę
Tanie lato na bogato - jak Polacy grillują podczas majówki?

Kaufland przygotował specjalną ofertę prezentowaną w ramach najnowszej letniej kampanii reklamowej.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?