Włoska kuchnia. Po tym ją poznasz!
2019-05-29 14:31:09 | WrocławObok kuchni francuskiej to właśnie włoskie przysmaki są najpopularniejsze. Co ciekawe, zyskały miliony fanów nie tylko w Europie, ale również poza jej granicami. Nic dziwnego. Tamtejsza kuchnia jest świeża, pełna ziół, niezwykłych aromatów, doskonałych połączeń. Niestety, im modniejsze są takie dania, tym więcej pseudokucharzy chce je podrobić. Jak nie dać się nabrać i mieć pewność, że to, co jemy to oryginalny włoski przepis? Podpowiadamy!
Test 1 – ciasto
Jest kilka cech, które szybko i skutecznie pozwolą nam odróżnić włoskie znakomitości od lichych podróbek. Czymś, na co zawsze powinniśmy zwracać uwagę, jest jakość składników, których twórca użył do ugotowania naszego obiadu lub kolacji. W zależności od tego, czy jemy pizzę, czy rozkoszujemy się makaronem, czy może zajadamy tiramisu, powinniśmy przeanalizować różne rzeczy.
W pizzy podstawą jest ciasto. Jeśli jest za grube, ciągnie się lub ma w środku zakalec, najpewniej ktoś próbuje nas wpędzić w maliny. Żaden pizzaiolo nie dopuści do tego, by wykonany przez niego placek był wadliwy. Oczywiście – zdarzają się wypadki, gorsze dni w pracy. Ale ciasto podobne do piekarnianej bułki na pewno nie jest dziełem prawdziwego mistrza. Spod jego ręki nie wyjdą też zbyt mokre, ciężkie wypieki z zakalcem. Wystrzegajmy się lokali, w których spotkała nas taka wątpliwa przyjemność.
Dobrej pizzy trzeba szukać tam, gdzie przesiadują ludzie, gdzie widać prawdziwą, włoską atmosferę. Pizza we Wrocławiu ma szansę być tak samo smaczna, jak ta rodem z rzymskich knajpek. Jeśli szukamy pizzerii we Wrocławiu, spróbujmy menu lokalu sieci Dominium.
Test 2 – makaron
Żaden oryginalny i dbający o receptury lokal nie pozwoli na to, by jego goście jedli rozgotowany makaron. To jedna z podstawowych zasad włoskiej kuchni. Makaron musi być al dente, czyli – krótko mówiąc – nieco niedogotowany. Ten charakterystyczny element tradycyjnych potraw to jedna ze wskazówek dla laików. Jeśli chcemy posmakować czegoś, co faktycznie przybyło ze słonecznej Italii, to wystrzegajmy się miejsc serwujących rozmiękczoną mamałygę. Każda kluska powinna stawiać delikatny opór, który na pewno poczujemy pod zębami.
Test 3 – dodatki
Włoskich dodatków i przypraw nie sposób pomylić z żadnymi innymi. Prawdziwa oliwa, puszysta mozzarella, która rwie się w dłoniach i słodkie, soczyste, pachnące pomidory. A do tego aromatyczne przyprawy – bazylia, oregano czy estragon, które każdemu daniu dodadzą charakteru. Oto smaki, których powinniśmy szukać i które w mgnieniu oka przeniosą nas tam, gdzie słońce codziennie rozświetla niebo. Południe Europy to region, w którym czas płynie wolniej. Nic dziwnego – przy wszystkich tych zachwycających aromatach po prostu nie ma szans na to, by spieszyć się z jedzeniem. Każdy kęs to prawdziwa uczta. I to właśnie charakteryzuje dobre lokale. Dobra pizzeria we Wrocławiu czy Gdyni to ta, w której zatrzymuje się czas, a zapachy kuszą i skłaniają do kosztowania kolejnych smakowitości, jak w pizerii Dominium.
Artykuł Partnera
fot. unsplash.com/miguel-andrade-1282757