Nietypowe nazwy pizzy – sprawdź, co się pod nimi kryje
Nietypowe rodzaje pizzy
2018-03-12 14:05:24 | WrocławPizza jest jednym z ulubionych dań Polaków, dlatego w naszym kraju powstaje coraz więcej pizzerii, które – chcąc przyciągnąć uwagę gości – serwują jedzenie z dość oryginalnymi nazwami. Poznaj nietypowe nazwy pojawiające się w menu takich lokali jak Pizzeria Marco we Wrocławiu i sprawdź, czego możesz się spodziewać.
Zamawiając margheritę czy capricciosę, każdy oczekuje tego samego: albo klasycznej pizzy bez dodatków, albo placka z sosem pomidorowym, mozzarellą, pieczarkami, włoską szynką i kaparami. Czego natomiast można spodziewać się po pizzy o tajemniczo brzmiącej nazwie „Bari” lub w wariancie „Z piekła rodem”? Zamiast zastanawiać się, co kryje się pod takimi nazwami, czas się im przyjrzeć.
Z taką nazwą pizzy można spotkać się m.in. w lokalu Pizzeria Marco we Wrocławiu https://pizzaportal.pl/wroclaw/pizzeria-marco. Kryje się pod nią połączenie sosu pomidorowego, sera mozzarella, szynki i oregano.
Pizza „Altanta” to smaczne połączenie sosu pomidorowego, sera mozzarella i tuńczyka. Całość przyprawiona jest aromatycznym oregano.
Nazwa tej pizzy jest dość wymowna – na łagodny smak raczej nie można liczyć. I tak jest w istocie: wśród składników pojawiają się m.in. salami peperoni, papryka chili i sos tabasco. Pikantność łagodzą szpinak, boczek oraz standardowe składniki (mozzarella, pomidory).
To wiele mówiąca nazwa, pod którą kryją się takie składniki jak sos pomidorowy, ser mozzarella, salami, pomidory czy szczypiorek.
Nazwa może nasuwać skojarzenie z obecnością słodkich składników. Bingo! Pizza „Amore” to po prostu połączenie sosu pomidorowego, sera mozzarella i oregano z kukurydzą, kurczakiem i ananasem.
To kolejna nazwa, w przypadku której główne składniki wydają się oczywiste. Skoro „Dracula”, to krew. Skoro krew, to duża ilość pomidorów oraz innych produktów w kolorze czerwonym w roli głównej.
Pizza „Dracula” to doskonała propozycja dla osób, które – poza mozzarellą i pomidorami – chętnie zjedzą pieczarki, salami, boczek, paprykę i szynkę.
O ile większość wyżej wymienionych nazw dawała jakiekolwiek skojarzenia, o tyle „Lecce” brzmi bardzo tajemniczo. Co prawda jest to jedno z włoskich miast, ale... taka wiedza niewiele pomaga. Gdy przyjrzymy się menu pizzerii Marco we Wrocławiu, wszystko stanie się jasne: pizza „Lecce” to sos pomidorowy, ser mozzarella, oregano, tuńczyk, kukurydza oraz oliwki.
To zaledwie kilka nietypowych nazw pizzy, które pojawiają się w menu restauracji. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, a jednocześnie poznać smak konkretnego dania, skorzystaj z portalu gastronomicznego. Wybierz jeden z dostępnych lokali i sprawdź, jakimi oryginalnymi nazwami kusi jego menu.
Artykuł Zewnętrzny