Śląsk Wrocław ma nowego partnera. Został nim Browar Prost, który dostępny jest już we wrocławskich sklepach. Trunek uwarzony dla Śląska jest oparty o powojenną recepturę wrocławskiego fulla. Jak powstaje takie piwo, można sprawdzić na specjalnym materiale wideo.
- Śląsk Wrocław chce skupiać wokół siebie wrocławskie i dolnośląskie firmy. To ważne, że nasze oficjalne piwo będzie warzone na miejscu, we Wrocławiu. To produkt wysokiej jakości, przygotowywany przez ludzi, którzy mają Śląsk w sercu – podkreśla Marcin Przychodny, prezes Klubu.
Warzenie dla WKS Śląsk Wrocław
Warzenie piwa zaczyna się o świcie, pierwszym etapem jest śrutowanie słodu jęczmiennego. Cały proces rozpoczyna się na warzelni, która jest sercem browaru i znajduje się w centralnym miejscu restauracji mieszczącej się przy ul. Paprotnej we Wrocławiu. Warzenie dla lokalnego klubu to wyjątkowa chwila, zarówno dla browarnika – Ryszarda Pachury, jak i dla piwowarów, którzy już jako mali chłopcy pasjonowali się piłką nożną. - Będąc na studiach marzyłem o pracy piwowara, ale nie marzyłem, że będę mógł tworzyć piwo dla WKS-u– mówi piwowar Piotr Świerzko. - Cieszę się, że weszliśmy we współpracę z klubem z Wrocławia. Zostaliśmy docenieni jako lokalny, rzemieślniczy Browar – mówi drugi z piwowarów, Bartosz Rutkowski. Po procesie filtracji zaczyna się najważniejszy etap jakim jest warzenie, czyli gotowanie brzeczki z chmielem. Całość procesu kończy długie leżakowanie piwa w tankach fermentacyjnych. Jako mały rzemieślniczy browar, Prost daje piwu czas, aby wydobyć z niego w pełni smak i niepowtarzalny aromat.
Krótka historia Browaru
Założycielem Browaru jest Ryszard Pachura, wrocławski przedsiębiorca, miłośnik dobrych
smaków
i klimatycznych miejsc w całej Europie, który szczególnym sentymentem
darzy Bawarię. Ryszard Pachura przez wiele lat prowadził firmę
handlowo-produkcyjną Pneumat System, której siedziba przy ul. Paprotnej została
przekształcona w restaurację oraz warzelnię piwa. Na początku 2015 roku
oddany został do użytku nowy obiekt przy ul. Obornickiej, a szef przekazał
stery firmy swoim synom Dariuszowi i Tomaszowi. Po przejściu na emeryturę, szef
postanowił stworzyć browar. W poszukiwaniu inspiracji przez
kilka miesięcy odwiedził rzemieślnicze, rodzinne browary w całej
Europie. Zebrane doświadczenia stały się fundamentem Browaru Prost,
którego znakomite piwo rzemieślnicze zyskało wielką grupę fanów. Obecnie browar
jest rozbudowywany. Zespół browaru tworzy najbliższa rodzina: żona Bożena Pachura i brat żony Artur Sudoł. - W ofercie stawiam na piwa klasyczne, ponadczasowe, których receptury
poznałem podróżując. Od czasu do czasu warzymy nowe smaki, piwa sezonowe oraz
serie limitowane, które stanowią dopełnienie oferty
– mówi założyciel Ryszard Pachura.
Tak powstaje piwo Śląska Wrocław
MD/ip
fot. materiały prasowe