Zmień miasto
Sport Logowanie / Rejestracja
Znajdujesz się w lokalnym wydaniu.

Śląsk Wrocław ma piwnego partnera [WIDEO]

2018-02-22

Śląsk Wrocław ma nowego partnera. Został nim Browar Prost, który dostępny jest już we wrocławskich sklepach. Trunek uwarzony dla Śląska jest oparty o powojenną recepturę wrocławskiego fulla. Jak powstaje takie piwo, można sprawdzić na specjalnym materiale wideo.

Browar Prost partnerem Śląska Wrocław

- Śląsk Wrocław chce skupiać wokół siebie wrocławskie i dolnośląskie firmy. To ważne, że nasze oficjalne piwo będzie warzone na miejscu, we Wrocławiu. To produkt wysokiej jakości, przygotowywany przez ludzi, którzy mają Śląsk w sercu – podkreśla Marcin Przychodny, prezes Klubu.

Warzenie dla WKS Śląsk Wrocław

Warzenie piwa zaczyna się o świcie, pierwszym etapem jest śrutowanie słodu jęczmiennego. Cały proces rozpoczyna się na warzelni, która jest sercem browaru i znajduje się w centralnym miejscu restauracji mieszczącej się przy ul. Paprotnej we Wrocławiu. Warzenie dla lokalnego klubu to wyjątkowa chwila, zarówno dla browarnika – Ryszarda Pachury, jak i dla piwowarów, którzy już jako mali chłopcy pasjonowali się piłką nożną. - Będąc na studiach marzyłem o pracy piwowara, ale nie marzyłem, że będę mógł tworzyć piwo dla WKS-u– mówi piwowar Piotr Świerzko. - Cieszę się, że weszliśmy we współpracę z klubem z Wrocławia. Zostaliśmy docenieni jako lokalny, rzemieślniczy Browar – mówi drugi z piwowarów, Bartosz Rutkowski. Po procesie filtracji zaczyna się najważniejszy etap jakim jest warzenie, czyli gotowanie brzeczki z chmielem.  Całość procesu kończy długie leżakowanie piwa w tankach fermentacyjnych. Jako mały rzemieślniczy browar, Prost daje piwu czas, aby wydobyć z niego w pełni smak i niepowtarzalny aromat.

Krótka historia Browaru

Założycielem Browaru jest Ryszard Pachura, wrocławski przedsiębiorca, miłośnik dobrych smaków
i klimatycznych miejsc w całej Europie, który szczególnym sentymentem darzy Bawarię. Ryszard Pachura przez wiele lat prowadził firmę handlowo-produkcyjną Pneumat System, której siedziba przy ul. Paprotnej została przekształcona w restaurację oraz warzelnię piwa. Na początku 2015 roku oddany został do użytku nowy obiekt przy ul. Obornickiej, a szef przekazał stery firmy swoim synom Dariuszowi i Tomaszowi. Po przejściu na emeryturę, szef postanowił stworzyć browar. W poszukiwaniu inspiracji przez kilka miesięcy odwiedził rzemieślnicze, rodzinne browary w całej Europie. Zebrane doświadczenia stały się fundamentem Browaru Prost, którego znakomite piwo rzemieślnicze zyskało wielką grupę fanów. Obecnie browar jest rozbudowywany. Zespół browaru tworzy najbliższa rodzina: żona Bożena Pachura i brat żony Artur Sudoł. - W ofercie stawiam na piwa klasyczne, ponadczasowe, których receptury poznałem podróżując. Od czasu do czasu warzymy nowe smaki, piwa sezonowe oraz serie limitowane, które stanowią dopełnienie oferty
 – mówi założyciel Ryszard Pachura.

Tak powstaje piwo Śląska Wrocław

MD/ip

fot. materiały prasowe

Dodaj do:
  • Wykop
  • Flaker
  • Elefanta
  • Gwar
  • Delicious
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Google
  • Yahoo
Komentarzedodaj komentarz

Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Brak komentarzy.

video
FB dlaMaturzysty.pl reklama