Jedzenie na upały
2015-07-07 13:23:43 | WrocławPodczas upałów nasz organizm znajduje się w niekomfortowej sytuacji. Możemy wybierać między dającą ulgę lecz niezdrową klimatyzacją a gorącem. Dzięki lodowej diecie z pewnością lepiej się nie poczujemy a tym bardziej nie zapewnimy naszemu organizmowi składników odżywczych. Co jeść, by było nam chłodniej?
Podstawowym i najważniejszym elementem żywieniowym podczas upałów jest dobre nawodnienie. W ciągu dnia powinniśmy nosić ze sobą butelkę wody i wypijać dziennie około 1.5 litra. Podczas gorących dni skóra poci się, tym samym wydalając to, co wypiliśmy. Jeżeli wody w organizmie będzie za mało może skończyć się wizytą w szpitalu.
Chłodnik to idealny posiłek na lato. Przygotowanie takiego dania jest niezwykłe łatwe i szybkie. Dodatkowym atutem jest możliwość wykorzystania sezonowych warzyw, które są pełne substancji odżywczych. Zupełnie niewskazane jest jedzenie ciężkostrawnych posiłków i wyeliminować ostre przyprawy, które mają właściwości rozgrzewające.
Doskonałym pomysłem będzie arbuz, który w ponad 95% składa się z wody. Dzięki niemu doskonale ugasimy pragnienie. Podobne działanie mają również ogórki czy melony. Dobrym wyborem są też cytrusy, które orzeźwiają i mają witaminy. W końcu kto nie miałby ochoty na lemoniadę z miętą?
Jeżeli zabieramy jedzenie do pracy lub szkoły warto sięgnąć po wyroby mleczne, które nie zepsują się tak szybko jak mięso. Doskonałym daniem będzie kuskus z warzywami, który smakuje tak samo dobrze na ciepło i zimno.
LZ