Opis
Bohaterami „Kucharzy historii” są kucharze wojskowi. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć wpływ na losy świata. Film można obejrzeć w ramach Akademii Planete+ Doc w czwartek 28 maja o godz. 17.00, bilety kosztują 15 zł.
Słowacko-czesko-austriacki dokument przekonuje, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Jak mówi jedna z bohaterek filmu „Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle”.
Film jest jak zawsze w zestawie z wykładem i dyskusją. Tym razem tematem do rozmowy będą zagadnienia: „Ironia, dystans i humor w filmie dokumentalnym”, „Element parodii w dokumencie”, „Różne typy inscenizacji w filmie dokumentalnym”.