Opis
Już po raz drugi zapraszamy do Kina Nowe Horyzonty na przegląd najlepszych filmów kulinarnych Kuchnia+ Food Film Fest w dniach 21-23 listopada 2014. Tegoroczny program przeglądu to osiem bloków filmowych, w których zobaczyć będzie można najlepsze dokumentalne i fabularne filmy poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia. To jedyna tego typu impreza w Polsce, organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.
Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce. W piątek, 21 listopada w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia. Przegląd rozpocznie film Zdrowy jak jogurt?, który pokaże kulisy powstawania tego produktu. Tuż po nim będzie można zobaczyć dokument Ziarno niezgody o wojnie, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno. Natomiast Food Chain$. Rolnik czy niewolnik? o tym, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też z jakich źródeł pochodzi jedzenie i kto to je przygotowuje. A zawsze na końcu tego łańcuszka jest rolnik, który nierzadko zarabia dużo mniej niż warta jest jego praca. W sobotę 22 listopada w sekcji „Kultura kulinarna” zaprezentujemy pięć filmów. W pierwszym bloku znalazł się Dashi - esencja Japonii o zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym w przygotowywaniu japońskich zup. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk – jest wręcz esencją japońskiej natury. Film uzupełni dokument Shoyu i sekrety japońskiej kuchni. Z kolei w Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie twórcy filmu, przemierzając tytułową wyspę zatrzymują się w siedmiu miejscach, w tym w restauracji jednego z najwyższych drapaczy chmur na świecie, a także na zdumiewającym nocnym rynku. W sobotni wieczór uczestnicy przeniosą się do Charleston, by w filmie Cook It Raw 2013 – Charleston zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy odkrywają kulinarne sekrety Południowej Karoliny. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument Na tropach generała Tso. Kurczak generała Tso to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w samych Chinach mało, kto o nim słyszał. Reżyser Ian Cheney postanowił dowiedzieć się, co stoi za amerykańskim sukcesem tej potrawy oraz kim właściwie był generał Tso.
W niedzielę, 23 listopada w sekcji „Smakosze” widzowie zobaczą Kawior – czarne złoto o ludziach, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Natomiast Kobiety i szampan przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Kaiseki - menu Koyamy otworzy przed widzami świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy. W detalach pokaże nie tylko jego potrawy, ale także unikalne narzędzia, którymi się posługuje. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie El Celler de CanRoca - za kulisami najlepszej restauracji świata. Przegląd zamknie dokument Uczta (Foodies – The Culinary Jetset) pokazywany na tegorocznym festiwalu w San Sebastian, o maniakalnych smakoszach, którzy objeżdżają cały świat w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwintnych lub ekstrawaganckich dań.
Po każdym filmie zapraszamy wrocławskich pasjonatów kulinarnych na poczęstunek w przestrzeni Kina Nowe Horyzonty przygotowany przez lokalnych restauratorów. Po filmach odbędą się rozmowy i dyskusje nawiązujące do problemów podejmowanych w filmach. Festiwal poprowadzą David Gaboriaud z kanału Kuchnia+ oraz i Łukasz Wasyliszyn z Food Think Tank.
Kuchnia+ Food Film Fest to nie tylko filmowa uczta. W sobotę o 21.45 zapraszamy wszystkich foodies do restauracji hotelu SOFITEL na kolację inspirowaną filmem Na tropach generała Tso. Widzowie będą degustować w pięciodaniowym menu przygotowanym przez szefów kuchni: Justynę Słupską oraz Jakuba Gutka. Menu pozostaje tajemnicą aż do soboty wieczór. Mistrzowie zdradzają, że będą to przeobrażone klasyczne polskie dania takie jak śledź po japońsku, czy fasolka po bretońsku. W tym roku zapraszamy najmłodszych pasjonatów do Kina Nowe Horyzonty na warsztaty kulinarne w sobotę o 11.00. Warsztaty odbywać się będą w dwóch grupach wiekowych (od 3 do 6 i od 7 do 10 lat) i poprowadzą je przedstawiciele Szkoły Gotowania Whirpool. W niedzielę natomiast zapraszamy ma śniadanie filmowe przy dużych stołach w bistro Kina Nowe Horyzonty. Śniadanie przygotują młodzi wrocławscy szefowie kuchni, a menu opierać się będzie na ekologicznych produktach z lokalnych firm i gospodarstw. Również w przestrzeni kina w niedzielę między 9.00 a 19.00 zapraszamy na Wrocławski Bazar Smakoszy. Wśród wystawców znajdą się m.in. Spiżarnia Miodowa, Chleb Piotra, czyli mieszanki do wypieku chleba w domu, producent olejów Olejarnia, Swojskie Smaki, Sery Łomnickie czy też TP Italia, czyli wyjątkowe śródziemnomorskie produkty.
Program 6. Kuchnia+ Food Film Fest
piątek, 21 listopada 2014
17:30 „Zdrowy jak jogurt?” oraz „Ziarno niezgody”
20:00 „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”
sobota, 22 listopada 2014
11:00 warsztaty kulinarne dla dzieci
15:00 „Dashi - esencja Japonii” oraz „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”
17:00 „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie”
19:30 „Cook It Raw 2013 – Charleston” oraz „Na tropach generała Tso”
21:45 kolacja filmowa
niedziela, 23 listopada 2014
od 9:00 Wrocławski Bazar Smakoszy
15:00 „Kawior – czarne złoto” oraz „Kobiety i szampan” 17:00 „Kaiseki - menu Koyamy” oraz
„El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”
19:30 „Uczta”
Bilety na wydarzenia towarzyszące oraz bilety na filmy można kupić w kasie lub na stronie Kina Nowe Horyzonty